Funkcionalismus

Velice často se setkávám se záměnou stylu Art Deco a Funkcionalismus. Časově se tyto styly částečně překrývají, ale jejich kořeny a filozofie jsou zcela odlišné. V zásadě lze říct, že 95% funkcionalistických nábytkových předmětů je mylně označováno jako Art deco. O něm někdy příště, teď vám představím "Svět nových forem - Funkcionalismus."



"Tvar sleduje funkci"
Touto jednoduchou větou americký architekt Louis Henri Sullivan na počátku 20.let dvacátého století vystihl historický jev vzniku nové estetiky designu - funkcionalismus. Odmítnutí náročných forem a návrhy zjednodušených až prostých nábytkových předmětů vycházelo zejména z dynamického rozvoje vědy, techniky a průmyslu a tím pádem i zcela nových koncepcí výroby. Moderním začal být typový, sériově vyráběný nábytek, který byl konstruován z netradičních materiálů jako překližky, laťovky, ale i tenké pochromované trubky a válcovaného skla. Návrhy nábytku zpočátku vycházely z prověřených a tradičních forem a mnohé nesly znaky biedermeieru a secese, ale už brzy usilovaly o zcela nové přístupy, radikálně a nezávisle na minulosti. Vznik bytového zařízení zcela nového charakteru od základů změnil pojetí bytové kultury, ale také podobu veřejných interiérů. V bytech začaly mizet objemné skříně, které byly nahrazovány skříněmi ve zdi nebo šatnami. Racionální tvář získává kuchyňský nábytek, sedací prochází vlnou bouřlivého experimentování a do interiérů proniká nový typ stavebnicového sektorového nábytku. Nábytek byl navrhován v otevřených sestavách, které bylo možné snadno doplňovat, obměnovat a různě sestavovat, a to včetně doplňků jako byly koberce, svítidla a podobně. V těchto letech se nové proudy v tvorbě nábytkových předmětů více než kdy jindy podílely na vytváření moderního stylu bydlení, jaký známe dnes.

Toaletka z roku 1938 od firmy Vichr a spol.,Praha, katalogové číslo : 1263 .




Funkcionalistický nábytek se dnes těší stálému zájmu jak sběratelů tak veřejnosti, a to zejména pro stylovou čistotu spojenou s kvalitním řemeslným zpracováním, nadčasovou elegancí a spolehlivou funkčností. Restaurované nábytkové předměty i v dnešní, zcela odlišné době, snadno nacházejí své místo v interiérech bytů a domů. Zajímavé a příjemné interiéry dnes vznikají kombinacemi více stylů spolu s předměty, ke kterým má obyvatel osobní vztah.
Potíže s pořizováním meziválečného užitého umění ale začínají už samotnou koupí, převážně ve starožitnostech. Ceny mnohdy zdaleka převyšují skutečnou hodnotu a většinou vůbec nezahrnují ani základní konzervační práce. Je třeba sledovat i kvalitu a odbornost již provedených oprav, protože například použití současných laků jednoznačně snižuje celkovou hodnotu. Odborné čištění a konzervace, často ale i nezbytná kompletní renovace dokážou však zdánlivě obyčejný a poškozený nábytek pozdvihnout na plně funkční a exkluzivní starožitnost. Pokud se navíc jedná o výrobky podle návrhů předních architektů a návrhářů začátku dvacátého století, je kvalitní a odborná péče zárukou trvanlivé investice.                                                                                                            
                                                      

Komentáře

Oblíbené příspěvky